Skip to main content

Disposicions addicionals i transitòries

Disposició addicional primera

1. En el primer conveni SISCAT es van recuperar les taules salarials que estaven vigents al VIIè Conveni col·lectiu dels hospitals de la XHUP i dels centres d'atenció primària a data 31/12/2008, articulant-se en aquell moment el règim de funcionament que es transcriu a continuació, i que caldrà continuar contemplant durant la vigència d'aquest conveni, als efectes que cap treballador pugui deixar de gaudir efectivament els increments salarials que es pacten per als exercicis 2018 a 2020.

a. En els centres que estiguin afectats pel Real decret llei 8/2010, de 20 de maig, pel qual s'adopten mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic i/o pel Decret llei 3/2010, de 29 de maig, de mesures urgents de contenció de la despesa i en matèria fiscal per a la reducció del dèficit públic, cap treballador podrà cobrar una retribució, en còmput global i anual, superior a la que tenia dret a cobrar en aplicació del VIIè Conveni col·lectiu de la XHUP i/o I Conveni sociosanitari i salut mental, un cop deduït el 5%, amb l'objectiu de donar compliment al mandat de la norma bàsica.

A aquests efectes, i en aplicació de la facultat establerta a l'article 26 bis.4 de la Llei 25/2009, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2010, en la redacció donada per l'article 1 del Decret llei 3/2010, de 29 de maig, de mesures urgents de contenció de la despesa i en matèria fiscal per a la reducció del dèficit públic, i article 1.dos.b.4, paràgraf 3er del Reial decret llei 8/2010, de 20 de maig, pel qual s'adopten mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic, que estableixen que la distribució de la reducció prevista del 5% entre els diferents conceptes retributius podrà ser alterada per la negociació col·lectiva, la deducció del 5% només es podrà aplicar contra la retribució variable per objectius, fins al límit equivalent al 5% de la retribució anual global del treballador/ora afectat/ada, excepte aquells treballadors/es que no meriten retribució variable per objectius.

En aquest darrer cas es negociarà entre empresa i representants dels treballadors a nivell de cada institució quines condicions laborals hauran de quedar afectades, sense que en cap cas es pugui afectar a les taules salarials. La negociació dels criteris a aplicar haurà d'estar enllestida en un termini no superior als 2 mesos a partir de la signatura del conveni.

Aquesta limitació només serà vigent mentre estigui en vigor la normativa bàsica a què s'ha fet esment a l'apartat anterior.

Per l'exercici 2015, la previsió d'aquesta disposició tindrà efectes a partir del dia 01/05/2015, i per tant l'anàlisi comparativa caldrà efectuar-la de forma proporcional al temps transcorregut des d'aquesta data.

b. Les empreses públiques que per la seva formula jurídica no estaven afectades per la normativa bàsica que va establir la reducció del 5% i les empreses privades que, en aplicació de la reducció de tarifes durant el període 2010 a 2015, van acordar o se'ls va aplicar una reducció de les condicions laborals sense afectar els conceptes retributius fixes i periòdics de les taules salarials, hauran de negociar a nivell de cada empresa cóm impactar l'increment del 3,6% de tarifes a partir de l'01/05/2015, tenint en compte quina hagi estat l'afectació real de la disminució practicada a cada empresa. Aquesta negociació haurà d'estar enllestida en un termini no superior als 2 mesos a partir de la signatura del conveni.

2. Es manté en aquest conveni el concepte RVOG, en els mateixos termes que es va pactar a l'Acord parcial de data 19/12/2017, publicat al DOGC núm. 7585, de 23/03/2018.

3. En els anys 2019 i 2020 s'aplicaran els mateixos increments retributius que s'assoleixin per al personal del sector públic de la Generalitat de Catalunya no sotmès a l'àmbit laboral (sempre que la normativa pressupostària ho permeti), i quina previsió a data d'avui és la que consta publicada al BOE núm. 74, de 26/03/2018, que s'adjunta al present conveni com Annex núm. 17.

Aquests increments, així com els corresponents a l'exercici 2018, s'abonaran sota el concepte RVOG, amb la particularitat que, tal com va passar a l'exercici 2017, no resta subjecte a cap tipus de valoració o nivell mínim d'assoliment d'objectius, ni a equilibri pressupostari i financer, ni a cap altra condició de compliment.

A aquests increments no se'ls aplicarà la deducció del 5% ni del 4,05%, als efectes d'evitar una doble deducció.

Un cop es publiquin els increments, la Comissió paritària procedirà a la confecció de les taules salarials.

4. Amb efectes a partir d'01/01/2020, el concepte plus conveni desapareixerà i el seu import serà afegit al concepte sou base, eliminant-se conseqüentment el concepte retribució anual fixa, sense que aquesta operació comporti, per sí mateixa, cap increment ni disminució de retribucions per als/les treballadores, procedint per tant a adaptar tots els conceptes retributius que hi estiguin vinculats per assolir aquesta fita. Durant l'exercici 2019 la comissió paritària del Conveni farà els estudis i negociacions corresponents per aquesta adaptació.

5. Es garanteix l'equiparació retributiva entre els professionals destinats a l'àmbit de l'atenció primària i els professionals destinats a l'àmbit de l'atenció hospitalària, en els termes següents:

a. L'equiparació es farà igualant el plus conveni d'ambdós col·lectius.

Atesa la complexitat tècnica que comporta l'assoliment de l'equiparació acordada, ambdues parts constituiran una Comissió paritària per tal d'analitzar que les mesures acordades no provoquen iniquitats no volgudes per cap de les parts. Aquesta comissió haurà de tenir enllestides les anàlisis durant el primer semestre de l'exercici 2019.


Disposició addicional segona

A. Règim aplicable durant els exercicis 2017 i 2018

1. El personal que li va ser incrementada la jornada de treball per aplicació directa de la normativa bàsica que va establir la jornada de 37,5 hores de mitjana setmanal en còmput anual, o en virtut de l'aplicació del 1r Conveni de centres sociosanitaris amb activitat concertada, o en virtut de pactes d'empresa, respecte de la jornada que venia establerta a l'extint VII Conveni dels hospitals de la XHUP i centres d'atenció primària concertats, gaudirà durant els exercicis 2017 i 2018 de dos dies més de lliure disposició a l'any, que tindran consideració de temps de treball efectiu, i que tindran el següent règim:

1.1. El seu règim serà idèntic a l'establert a l'article 42.2 del present conveni.

1.2. El còmput es farà amb la següent fórmula:

a) Pels treballadors a temps complet que hagin vist augmentada la seva jornada de treball 48 hores, tindran dret a gaudir el 100% dels 2 dies addicionals.

b) Pels treballadors a temps complet que hagin vist augmentada la seva jornada de treball menys de 48 hores, tindran dret a gaudir la part proporcional dels 2 dies addicionals.

2. En cap cas el gaudiment d'aquests dos dies addicionals de lliure disposició pot suposar que la jornada anual efectiva de treball sigui inferior a la que aquest personal realitzava abans de ser-li incrementada la jornada.

B. Règim aplicable durant els exercicis 2019 i 2020. Els dos dies de lliure disposició a què fa referència l'apartat A, quedaran reduïts a un dia per a l'exercici 2019 i a un dia per a l'exercici 2020, desapareixent totalment a partir del 31/12/2020.


Disposició addicional tercera

Amb l'ànim de millorar la qualitat i garantia del contínuum assistencial i de seguretat del pacient, en cada centre es constituirà una comissió per tractar la casuística del solapament en els canvis de torns dels professionals d'infermeria que ocupin llocs de treball de serveis continuats (UCI, planta, urgències, ...), i es recomana que el temps sigui l' adequat en cada institució i dispositiu.

Aquesta comissió tindrà caràcter paritari nomenada per la Direcció del centre i el Comitè d'empresa. La comissió es crearà en el termini de tres mesos des de la signatura del conveni i haurà de tenir enllestides les anàlisis abans del 31/12/2019. Mentre aquesta Comissió de centre o d'institució no finalitzi la seva tasca o arribi el termini final de 31/12/2019, els centres no podran alterar el règim de solapament que tinguin instaurat.

Qualsevol alteració unilateral del règim de solapament partir del 31/12/2019 precisarà que, abans de ser instaurada, sigui fiscalitzada per la comissió paritària sectorial del present conveni, als efectes que aquesta pugui comprovar si, segons el seu criteri, es donen les causes motivadores d'aquesta alteració.


Disposició addicional quarta

Es mantenen les comissions previstes i creades al primer Conveni col·lectiu del SISCAT

Comissió sectorial de la professió infermera.

Comissió sectorial de la professió mèdica.

Comissió sectorial de classificació professional.

Es reactivarà la creació de les comissions previstes al primer Conveni col·lectiu del SISCAT però encara no creades:

Comissió sectorial d'ocupació i igualtat.

En el moment de la constitució s'haurà d'explicitar el seu règim de funcionament i calendari de reunions.



Disposició transitòria primera

Durant la vigència del present conveni continuaran suspesos els efectes econòmics derivats de la progressió en el SIPDP (grup 1 i 2 i 3 nivell 2) i en el SIP (grup 3, excepte nivell 2, al 7) dels nivells C a D, del pla de carrera professional. Aquesta suspensió del nivell D no generarà efectes econòmics retroactius.

A partir de l'entrada en vigor del present conveni queda sense efecte qualsevol tipus de suspensió econòmica de nivell no contemplada en el paràgraf anterior, i per tant aquells treballadors que tinguin el nivell acreditat, tindran dret a cobrar el complement econòmic corresponent a partir d'aquest moment.


Disposició transitòria segona

L'aplicació pràctica dels increments que s'han acordat en el present Conveni col·lectiu es farà en la nòmina del mes de desembre de 2018, excepte aquells respecte dels quals s'hagi acordat una data posterior. Els endarreriments corresponents als increments de l'exercici 2018 s'abonaran en la nòmina del mes de març de 2019.