Condicions retributives
Secció 1
Salari base
Article 25
Salari base mensual
És la part de la retribució del/la treballador/ora fixada per unitat de temps i en funció del seu grup professional, amb independència de la remuneració que correspongui per lloc de treball específic o qualsevol altra circumstància.
La seva quantia per als exercicis 2017 i 2018 ve fixada a l'annex 3.
Secció 2
Plus conveni
Article 26
Plus de conveni mensual
26.1 Es conceptuarà com a tal la quantitat que per a cada grup professional i nivell ve fixada a l'annex 4 per als exercicis 2017 i 2018.
26.2 Sens perjudici d'allò que estableixen els articles 10 i 12 sobre compensació general de percepcions establertes sobre la base del còmput anual, aquest plus compensa i comprèn tots els complements i plusos que, amb qualsevol denominació, origen, caràcter i quantia existeixin als diferents centres o institucions sanitàries, amb les úniques excepcions que s'indiquen a continuació:
a) Vinculació o antiguitat.
b) Nocturnitat.
c) Responsabilitat, supervisió o comandament.
d) Hores extraordinàries.
e) Guàrdies, bé siguin de localització o de presència (jornada complementària d'atenció continuada).
f) Gratificacions extraordinàries.
26.3 La suma del salari base i del plus conveni multiplicat per catorze es denomina retribució anual fixa, RAF (annex 5).
Cada centre o institució sanitària seguirà emprant, si ho considera oportú, la mateixa denominació i imports dels complements i plusos que fins a la data d'entrada en vigor d'aquest conveni tenien establerts. En tot cas, cada centre o institució establirà lliurement els plusos o complements necessaris per a garantir a cadascun dels seus treballadors i treballadores la percepció de la retribució anual fixa.
Amb efectes a partir del 01/01/2020, el concepte plus conveni desapareixerà d'acord amb l'establert a la disposició addicional primera.
26.4 L'import de les retribucions pactades en aquest conveni fa referència a la jornada anual establerta a l'article 19 o la considerada com a jornada màxima ordinària a cada empresa, si fos més avantatjosa. Pel que fa al personal que realitzi jornades inferiors, tindrà dret a cobrar els diferents conceptes salarials en proporció a la jornada realitzada.
Secció 3
Centres d'atenció primària
Article 27
Especificitat per al personal dels centres d'atenció primària dels grups 1 i 2
Malgrat el previst en els articles anteriors, l'estructura de les retribucions en l'àmbit de l'atenció primària de salut serà la prevista a l'annex 16 i als articles 78, 79 i 80 del present Conveni.
Es garanteix l'equiparació retributiva, amb efectes a partir de 01/01/2019, entre els professionals destinats a l'àmbit de l'atenció primària i els professionals destinats a l'àmbit de l'atenció hospitalària, en els termes establerts a la disposició addicional primera.
Secció 4
Altres complements salarials
Article 28
Gratificacions extraordinàries de juny i desembre
28.1 El personal tindrà dret a la percepció de dues gratificacions extraordinàries que es rebran entre els dies 15 i 20 dels mesos de juny i desembre de cada any.
28.2 Cadascuna de les gratificacions extraordinàries serà l'import de la suma del salari base (article 25), plus conveni (article 26), plus vinculació (article 29), plus de responsabilitat (article 31), de nocturnitat (article 30), complement per a l'atenció programada (article 33) i complement d'adscripció al SIPDP (article 33).
28.3 En l'àmbit de l'atenció primària de salut s'incorporaran a les pagues extres els conceptes de dispersió territorial i d'assignació d'usuaris i el complement d'atenció primària en el cas dels odontòlegs.
28.4 Les gratificacions extraordinàries es meritaran de data a data i en proporció al temps efectivament treballat.
Article 29
Plus de vinculació
29.1 Per cada any d'antiguitat a l'empresa, el personal percebrà un plus de vinculació en la quantia que estableix l'annex 6 del present conveni quan es realitzi la jornada pactada a l'article 19. Quan es contractin jornades inferiors es percebrà en la proporció que correspongui.
29.2 Cap treballador/ora, sigui quina sigui la seva antiguitat a l'empresa, no podrà percebre per aquest concepte més d'un 25% del salari base pactat a l'article 25 del conveni.
29.3 El còmput de l'antiguitat s'iniciarà el dia d'ingrés del personal a l'empresa, sempre que no hi hagi una interrupció entre dos contractes de més d'un mes de duració, independentment de la modalitat contractual convinguda, per bé que el dret a la percepció del complement no existirà fins un mes després, comptat a partir de la data en què es compleixi l'any. A partir del 20è any no es generarà més complement d'antiguitat, si bé es respectaran a aquells/es treballadors/ores que a la signatura del conveni tenen més de 20 anys d'antiguitat, les quantitats que tenen reconegudes a l'actualitat. La interrupció entre dos contractes de més d'un mes de duració suposa reiniciar de nou el còmput de l'antiguitat.
29.4 Premi de fidelització: el personal que presti serveis a l'empresa durant 25 anys tindrà dret per una sola vegada en consolidar aquesta antiguitat, a un premi que consisteix en un mes de vacances addicional al que tindran dret a gaudir en aquell any, i no es podrà substituir per una compensació en metàl·lic, excepte casos excepcionals, que hauran de ser autoritzats per la Comissió paritària del conveni. En cas que sigui autoritzada, la compensació serà equivalent a l'import d'una mensualitat de la retribució anual fixa.
Tots els treballadors amb una antiguitat a l'empresa de més de 10 anys, en cas que siguin objecte d'acomiadament declarat o reconegut com a improcedent, o per acomiadament objectiu, que determini l'extinció del seu contracte de treball, tindran dret a que se'ls hi compensi aquest premi en la part proporcional al temps transcorregut amb referència al mòdul de 25 anys, establert amb caràcter general.
Article 30
Plus nocturnitat
30.1. El plus mensual de nocturnitat consistirà en un percentatge del 30% del salari base mensual pactat a l'article 25 del conveni (annex 3).
30.2 Es retribuirà en proporció a les hores treballades en el període comprès entre les 22 i les 6 hores, tret que les hores de coincidència tinguin el caràcter d'extraordinàries o corresponguin a jornada complementària d'atenció continuada (guàrdies), cas en el que es retribuiran exclusivament a raó de les quantitats alçades convingudes, sense cap recàrrec. No obstant això, el personal adscrit al torn de nit que realitzi més de la meitat de la seva jornada en horari nocturn de 22 hores a 6 hores percebrà el plus de nocturnitat per la totalitat de les hores treballades des de l'inici fins a la finalització del seu torn.
Article 31
Complement de responsabilitat, supervisió o comandament
31.1 Es defineix com un complement funcional o de lloc de treball de caràcter no consolidable i destinat a remunerar les condicions particulars d'alguns llocs de treball de confiança, que realitzin tasques d'especial responsabilitat, comandament, supervisió o coordinació.
31.2 Aquest complement es percebrà mentre es desenvolupi la tasca corresponent d'especial responsabilitat, comandament, supervisió o coordinació i es deixarà de percebre quan es deixin d'exercitar, per qualsevol causa, les funcions esmentades.
31.3 Les quanties d'aquest complement venen fixades a l'annex 7.
Article 32
Plus diumenge, plus dissabte i plus festiu
32.1 Plus diumenge
Per cada hora de diumenge que es treballi, a més del salari ordinari, es percebran les quantitats previstes a l'annex 10. Les quantitats que es percebin per aquest concepte es recolliran al rebut de salaris sota el concepte de plus diumenge. Aquesta retribució serà incompatible amb les guàrdies i amb les hores extraordinàries.
32.2 Plus dissabte
Per cada hora de dissabte que es treballi, a més del salari ordinari, es rebrà la quantitat prevista a l'annex 10. Les quantitats que es percebin per aquest concepte es recolliran al rebut de salaris sota el concepte de plus dissabte. Quan un festiu treballat coincideixi en dissabte el plus festiu absorbirà el plus dissabte. El plus dissabte és incompatible amb les guàrdies i les hores extraordinàries.
32.3 Plus festiu
Per cada hora de festiu intersetmanal oficial en què, perquè es té descans compensatori, no es percebin les hores treballades amb el recàrrec establert en el paràgraf següent, hom percebrà, a més del salari ordinari, les quantitats previstes a l'annex 10. El festiu considerat com a recuperable també s'ha de remunerar amb el plus festiu.
Les quantitats que es percebin per aquest concepte es recolliran al rebut de salaris sota el concepte de plus festiu. Aquesta retribució serà incompatible amb les guàrdies i amb les hores extraordinàries.
32.4 Ateses les característiques dels centres o institucions sanitàries, on es presten serveis tots els dies de l'any, les hores treballades en dia festiu intersetmanal oficial que no tingui descans compensatori, s'abonaran amb un increment del 75% sobre el valor retributiu resultant de dividir la retribució anual fixa (salari base i plus conveni) entre la jornada del treballador.
32.5 Plus festius especials
Per la seva especial significació, es consideren festius especials, Nadal i Cap d'any. A aquell personal que li toqui treballar des de l'inici del torn de nit del dia 24 al 25 fins la finalització del torn de tarda del dia 25 i des de l'inici del torn de nit del dia 31 a l'1 fins la finalització del torn de tarda del dia 1, tindrà un increment del 100% del plus festiu per les hores treballades en aquests períodes.
En atenció a les característiques dels festius especials (Nadal i Cap d'any), el personal que presti serveis en jornada ordinària en aquestes dates (independentment del dia en que caiguin) rebrà una quantitat alçada bruta prevista a l'annex 10, addicional al plus regulat en el paràgraf anterior, per dia treballat, igual per a tots els grups professionals. Aquesta quantitat es percebrà també quan aquest festiu sigui considerat com a recuperable.
El personal que hagi de treballar en dia festiu especial i que no gaudeixi de dia compensatori, d'acord amb el que estableix aquest article del Conveni col·lectiu d'aplicació, haurà de rebre la retribució següent:
a) Valor retributiu resultant de dividir la retribució anual fixa (salari base i plus conveni) entre la jornada del treballador, més
b) 75% del valor retributiu anterior, més
c) El doble del plus festiu que li correspongui, d'acord amb el que estableix l'article 32.3.
Article 33
33.1 Retribució anual complementària de facultatius del grup 1
Percebran aquesta retribució, proporcionalment a la seva jornada, tots els facultatius de plantilla amb més d'un any d'antiguitat ininterrompuda a l'empresa, inclòs (a partir de l'01/01/2019) el personal de reforç contractat específicament per a desenvolupar les seves funcions en mòduls d'atenció continuada que no puguin ser realitzats pel personal de la plantilla ordinària que habitualment dóna cobertura a l'atenció programada.
La retribució anual complementària inclou 3 complements amb els imports que s'indiquen a l'annex 14 que es percebran si es reuneixen els requisits que es donen a continuació:
Complement per a l'atenció programada: el percebran tots els facultatius amb dret a la retribució anual complementària.
Complement d'adscripció al SIPDP: el percebran tots els facultatius que estiguin inclosos en qualsevol nivell del SIPDP.
Complement per a l'atenció continuada: el percebrà proporcionalment aquell personal facultatiu que, a més de la seva jornada ordinària, realitzi una jornada complementària d'atenció continuada (guàrdies de presència física) igual o superior al 75 % de la màxima jornada complementària d'atenció continuada exigible.
L'import complet d'aquest plus, que es percebrà una sola vegada l'any dins el primer trimestre natural, el percebrà aquell personal facultatiu que a l'any natural anterior hagi realitzat la màxima jornada complementària d'atenció continuada exigible.
33.2 Complement d'adscripció al SIPDP del grup 2
Aquest complement el percebrà el personal de plantilla d'aquest grup professional a partir del primer any de prestació efectiva de serveis, si manifesta expressament la seva disposició a entrar en el procés d'avaluació preceptiu per accedir a algun dels nivells del SIPDP. El seu import ve fixat a l'annex 14 i es percebrà en 14 mensualitats, sense que pugui ser absorbit pels imports estipulats en l'annex 13 per cada nivell de desenvolupament.
El personal de plantilla d'aquest grup professional que a la signatura del conveni ja estigui adscrit al SIPDP també percebrà aquest complement, sense necessitat de fer la sol·licitud.
Secció 5
Hores extraordinàries, jornada complementària d'atenció continuada (guàrdies) i retribució variable per objectius
Article 34
Hores extraordinàries
34.1 En els centres de l'àmbit d'aquest conveni, les hores extraordinàries es realitzaran per a la cobertura d'eventualitats extraordinàries.
34.2 Les hores extraordinàries que s'hagin de realitzar d'acord amb el convingut a l'apartat anterior, tindran la consideració legal d'estructurals a tots els efectes, sempre que la relació a trametre a l'autoritat laboral estigui signada pel Comitè d'empresa.
34.3 Són hores extraordinàries les que sobrepassin la jornada anual pactada en aquest conveni i es retribuiran amb un valor no inferior al valor de l'hora ordinària.
34.4 L'empresa i el personal afectat pel present conveni hauran de tenir present el límit legalment establert de 80 hores extraordinàries anuals per treballador/ora.
Article 35
Jornada complementària d'atenció continuada (guàrdies presencials) i guàrdies localitzables.
Es retribuiran segons les quanties establertes a l'annex 11 i l'annex 12.
Article 36
Retribució variable en funció dels objectius (DPO)
36.1 Retribució variable en funció dels objectius pels professionals dels grups 1, 2 i 3 nivell II.
Consisteix en un sistema de retribució variable per al col·lectiu de professionals indicats, vinculat al compliment d'objectius, com un instrument de gestió, incentivació i motivació contínua dins de les organitzacions.
Es basarà en l'explicitació dels objectius i l'avaluació continuada del seu compliment, pretenent que cada professional orienti la seva activitat als objectius estratègics de l'organització, així com desenvolupar una cultura organitzativa orientada cap a la millora dels processos i dels resultats.
Aquest complement variable, no consolidable, retribuirà la consecució dels objectius fixats en funció del seu grau de compliment. Tindran dret a la incorporació en el sistema de retribució variable (DPO) tots aquells/es professionals amb una prestació de serveis o duració de contractes mínima de sis mesos en l'any natural que es tracti, sempre que reuneixin els requisits de caràcter general que s'estipulen en aquest article.
Els objectius a complir s'establiran periòdicament per acord entre la Direcció del centre i els/les responsables de cada unitat assistencial i els/les professionals durant el primer trimestre de l'any en curs i s'abonaran durant el primer trimestre de l'any següent. Entre els objectius a complir s'inclouran, necessàriament, la implicació efectiva del/de la treballador/a en la política de prevenció de riscos laborals i la realització efectiva d'un percentatge de la seva jornada. Tot i reconèixer que la determinació dels objectius globals de cada institució forma part de la competència irrenunciable dels seus òrgans de govern i direcció en relació amb la seva situació en el sistema sanitari i amb les directrius que el pla de salut determini per al seu àmbit, d'aquests s'informarà a la representació legal dels/de les treballadors/ores.
S'estableixen els següents criteris generals orientadors en aquesta matèria:
1. En relació al tipus d'objectius, aquests podran ser:
Relacionats amb resultats clínics, assistencials i d'eficiència.
Del servei o unitat assistencial.
Individuals.
2. En relació a l'avaluació:
Els objectius es mesuraran mitjançant indicadors determinats prèviament i que permetin mesurar els aspectes quantitatius i qualitatius que es determinin.
Es determinarà en el moment de la fixació el pes de cada objectiu en la determinació total de l'avaluació.
Quan es lligui una part de l'assoliment a la realització efectiva de la jornada, la ponderació d'aquest objectiu no podrà suposar un percentatge superior al 25% del total, en aquesta comptabilització es tindran en compte les mateixes excepcions que pels grups del 3 al 7.
3. En relació a la determinació de la retribució:
S'establirà a cada centre el nivell d'assoliment que permet acreditar el 100% de la retribució individual.
S'estableix el 40% com el nivell mínim d'assoliment dels objectius establerts, a partir del qual es pot percebre proporcionalment la retribució variable individual prevista. Aquest percentatge s'aplica sobre el total d'objectius i no sobre cadascun dels objectius fixats.
Es determinarà que, per sota d'aquest nivell mínim d'assoliment dels objectius pactats, decaurà el dret a la percepció de cap retribució per aquest concepte en l'exercici corresponent, sense perjudici d'allò establert a l'article 36.3 del present conveni.
La retribució reconeguda en un exercici no pressuposa cap dret per exercicis següents.
L'import màxim a assolir individualment serà l'establert a l'annex 9.
36.2. Retribució variable dels grups 3 al 7 (excepte el grup 3 nivell II).
S'estableix un sistema de retribució variable per al personal de plantilla dels grups 3 al 7, excepte el grup 3 nivell II, que consistirà en una paga equivalent a l'import d'una mensualitat del salari base, que es percebrà en el mes de març de cada any, sempre i quan el/la treballador/a hagi assolit els següents objectius:
1. Presència efectiva en el seu lloc de treball durant el 96 per cent de la seva jornada referida al període objecte de valoració. A aquests únics efectes no computaran negativament ni el gaudiment dels permisos retribuïts establerts pel conveni, ni l'ús del crèdit horari sindical, o, en el seu cas, per a la realització de les funcions de Delegat de prevenció, ni els permisos per maternitat, paternitat, per adopció o acolliment, o baixa per risc durant l'embaràs, ni lactància, ni fins a 30 dies naturals durant l'any natural d'incapacitat temporal per accident de treball o malaltia professional en un o diversos processos.
2. La corresponsabilització en la correcta utilització dels equips de protecció individuals i en l'aplicació de les mesures que, en matèria de prevenció de riscs laborals, hagi implantat l'empresa en el centre de treball on presti els seus serveis i per a la qual hagi rebut la oportuna formació o informació. S'entendrà que no s'ha complert l'objectiu vinculat a la prevenció de riscs laborals quan el/la treballador/ora hagi estat amonestat/da per escrit o sancionat/da per l'incompliment dels seus deures en aquesta matèria.
Cadascun d'aquests dos objectius tindrà la següent ponderació respecte a la meritació de la retribució variable:
Presència en el lloc de treball: 70%
Corresponsabilització en la prevenció de riscs laborals: 30%.
Per tenir dret a la percepció de la retribució variable s'han d'haver prestat serveis durant un mínim de sis mesos durant l'any natural. Si s'assoleix aquest mínim de sis mesos de prestació de serveis al final de l'any natural es tindrà dret, respecte a l'objectiu primer (que suposa el 70%), a la percepció de la part proporcional del 70% en funció del període efectivament treballat en aquest any i amb els requisits i criteris fixats al 36.2.1.
Així mateix, si es dóna aquest requisit de prestació de serveis de sis mesos en l'any natural, es tindrà dret a la percepció del 30%, amb independència per al seu abonament del temps efectivament treballat en aquests sis mesos, sempre que no hi hagi cap sanció de les referides al 36.2.2. Si una persona té un o més períodes contractats que sumin sis mesos en l'any, serà suficient qualsevol temps efectivament treballat (perquè la resta de temps estigui en situació d'incapacitat temporal per exemple) per tenir dret a la percepció.
El personal fixe de plantilla també percebrà el 30% amb independència, per al seu abonament, del temps efectivament treballat, sempre que no hi hagi cap sanció de les referides al 36.2.2 i algun temps de prestació efectiva de serveis.
La percepció d'aquests imports serà sempre proporcional al percentatge de jornada contractada.
S'adjunta en l'annex 9 una taula amb els imports màxims per lloc de treball que correspondrien a l'assoliment del 100% dels objectius durant els anys 2017 i 2018.
36.3. Durant tota la vigència del present conveni, la retribució variable per objectius (DPO) de tots els grups professionals es meritarà, en el seu cas, anualment, i només es podrà percebre en cas que l'empresa assoleixi l'equilibri pressupostari i financer. Complerta la condició expressada, només s'abonarà, per aquest concepte, la quantitat que no comprometi dit equilibri.
En cas que l'empresa aboni retribució variable per objectius (DPO), el primer 15% de la quantitat a abonar en relació al valor teòric establert al conveni, no estarà subjecte a cap tipus de valoració, ni tant sols a l'assoliment del nivell mínim del 40% establert a l'article 36.1.3 del present conveni.
Durant la vigència del present conveni i amb caràcter transitori, la situació d'incapacitat temporal, ja sigui per contingències comuns o per contingències professionals (malaltia professional i accident de treball), no penalitzarà a efectes del sistema de retribució variable establert en aquest article.
Secció 6
Dietes i despeses. Menjador. Roba de treball
Article 37
Dietes i despeses
El personal que per necessitat del servei hagi de desplaçar-se a una localitat diferent a la del centre de treball percebrà les dietes de l'annex 10.
Si el desplaçament requereix pernoctar fora del seu domicili habitual percebrà, a més, la quantitat establerta a l'annex 10. Així mateix, se'ls hauran de retribuir les despeses de transport que els suposi el mitjà emprat i que prèviament hagin convingut amb l'empresa. En el supòsit d'utilització de vehicle propi, se'ls compensarà a raó de 0,19 €/km, quantitat dins la qual queden incloses totes les despeses, fins i tot l'amortització del vehicle.
Article 38
Menjadors
Totes les empreses afectades pel present conveni, sigui quin sigui el nombre dels seus treballadors i treballadores, hauran de disposar d'un local habilitat adequadament per menjar al centre de treball. En aquest local es proporcionaran dinars o sopars al personal que els calgui fer-los al centre de treball a causa del seu horari de servei. A més d'aquest personal, també gaudiran d'aquest servei els/les treballadors/ores, l'hora d'inici o de finalització de jornada dels quals coincideixi en mitja hora amb l'horari establert pels centres per al dinar o el sopar, sempre que això sigui possible perquè sigui obert el local.
El personal pagarà com a contraprestació per aquest servei la quantitat màxima de 6,00 € per dinar o sopar, excepte per al personal amb jornada partida, que serà de 4,00 €. El personal en situació de guàrdia de presència física no abonarà cap quantitat.
Article 39
Roba de treball
39.1 Els centres o institucions hauran de facilitar a seu personal l'equip de treball necessari i també els uniformes, sabates i complements habituals. El manteniment de l'equip i el rentat o planxat de la roba de treball anirà a càrrec del centre o institució sanitària. Els equips, uniformes i calçat es renovaran periòdicament i segons exigeixi el seu estat de deteriorament. Tot el personal, dintre del centre de treball, estarà obligat a portar el seu uniforme habitual, complet, i també els distintius que el centre o institució hagi establert.
39.2 Les empreses disposaran de vestuaris que estaran dotats de seients i d'armariets individuals amb clau, que tindran la capacitat suficient per guardar la roba i el calçat. Els armariets per a la roba de treball i per la de carrer estaran separats per evitar la contaminació de la roba de carrer. Les dimensions dels vestuaris, així com les respectives dotacions de seients, armaris, penjadors, lavabos, dutxes i inodors, hauran de permetre la utilització d'aquests equips i instal·lacions sense dificultats o molèsties, tenint en compte en cada cas el nombre de treballadors i treballadores que hagin d'utilitzar-los simultàniament (Reial decret 486/1997, de 14 d'abril, pel qual s'estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball i Guia Tècnica).
Secció 7
Deduccions per manutenció i allotjament
Article 40
Deduccions per manutenció i allotjament
Al personal afectat pel present conveni que tingui el benefici de manutenció i allotjament, en règim total o parcial, se li deduirà de les seves percepcions, les quantitats recollides a l'annex 10.
Secció 8
Despeses de col·legiació
Article 41
Despeses de col·legiació
Les parts signants d'aquest conveni consideren que la quota col·legial d'aquells/es professionals que actualment s'han de col·legiar, amb caràcter obligatori, per exercir la seva professió, no és una despesa que hagi de ser indemnitzada per les empreses, llevat que una norma de rang superior a aquest conveni o una condemna expressa per sentència ferma estableixi el contrari o obligui a un tercer.